TURNO: PRIČEVANJA IZ EVANGELIZACIJSKO-HAGIOTERAPEVTSKIH DUHOVNIH VAJ: HAGIOTERAPIJA V ZAKONU IN DRUŽINI

– Z: Vsebine teh duhovnih vaj so bile takšne, da sem imela ves čas občutek, kot da so pripravljene samo zame. Mislim, da me je sam Jezus poslal na te duhovne vaje. Spoznanja, ki so se mi odprla, jih je bilo več:

  1. Na vse je treba gledati z ljubeznijo – ljubezen je merilo vsega!
  2. Poznamo duhovne in telesne zakonitosti. Najpomembnejše so duhovne, ker sežejo v globino.
  3. Najpomembnejše od vsega je odpuščanje.

Na duhovne vaje sem prišla zaradi konkretne težave – ali naj se ločim? Sedaj sem prepričana, da ločitev ni prava rešitev. Jezus mi je pokazal naslov, kjer mi bodo pomagali. Hvala Jezusu in voditeljema duhovnih vaj, ki sta mi pokazala rešitev in pot, ki me bo vodila naprej po poti Ljubezni.

– B: Spoznala sem, kakšno vrednost ima zakrament svetega zakona. Hvaležna sem za doživeto, vodeno, globoko doživetje božje ljubezni. Gospod me je poklical z »mojim« velikim odporom na te duhovne vaje. Vodil me je s svojo usmiljeno ljubeznijo, skozi otroštvo, zakon mojih staršev, da sem zrla bolečini v oči in mi pokazal pot preko korakov odpuščanja. Verujem, da mi je Gospod po tem križu in predvsem milosti odpuščanja podaril »novo življenje«. Te duhovne vaje so mi vlile močno sprejemanje, razumevanje in ljubezen do mojih staršev. Odločam se, da bom namesto obtožb in razglabljanja o napakah, raje molila za zakon mojih staršev in jih izročala v božje roke.

– R: Lepo je, če te nekdo spomni, kakšen dragocen dar ali darove imamo ob sebi, za katere mnogokrat nismo dovolj hvaležni. Postajajo nam samoumevni, jih spregledamo, kot so mož, žena, otroci, narava, ljudje, starši … Koliko lepega prinese že misel na to, kaj šele, ko začneš v praksi to hvaležnost izražati. Spoznaš, da Božje kraljestvo res ni daleč, da je dosegljivo že tu in sedaj vsaj v manjši meri in da je tu Nekdo, ki mi vedno želi pomagati. Vsak dan poskušaj biti pozoren, ljubeč do vseh, ki so s tabo na poti življenja.

– D: Celotno izvajanje vsebin teh duhovnih vaj posega v človekovo notranjost oz. njegov duhovni svet in nam ob poglobljenem sodelovanju in odprtosti za dojemanje obravnavanih tem zelo pomagajo in koristijo pri vzpostavitvi in vzdrževanju trdnih temeljev, na katerih lahko oz. zmoremo graditi zdrave in trajne medsebojne odnose in razmerja med zakoncema, kakor tudi pri nastajanju in ohranjanju družinske skupnosti in prijetnega sobivanja vseh njenih članov (staršev in otrok) v medsebojnem razumevanju in iskrenih, spoštljivih odnosih. Pomenijo mi zelo veliko in bi jih priporočil tudi drugim, ki so v vlogi zakoncev ali tudi v odnosih starši–otroci. Imam tudi namen prenesti prejete vsebine v prakso – vsakdanje življenje.

– V: Doživela sem molitev kot nekaj lepega, osrečujočega. Do sedaj mi je bila molitev samo neko prazno govorjenje. Začutila sem, da je Bog ljubezen, ki je na moji strani. Bog mi hoče dobro. V matični družini smo veliko molili rožni venec, vendar se me molitev ni dotaknila. Zato sem opustila take vrste molitve. Spoznanje, da me Bog ljubi ter mi želi  samo dobro, me osvobaja mojih strahov. Želim živeti bolj svobodno. Strahovi me zelo utesnjujejo. Z ženo želim vzpostaviti bolj pristen – iskren odnos.

– T: Včasih si je treba vzeti čas tudi zase in za svojo družico, se umiriti, zaustaviti in prisluhniti lepi misli in besedi, ki je izraz vere. Zahvalo za najino poroko, zakon in za najine družine sva preživela v lepi skupnosti prvih prijateljstev. Svojo vero bom gotovo širil z besedo in dejanji. Želel bi, da skupaj z ženo postavljava trdne temelje svojim otrokom in njihovim družinam, obenem pa jim prepuščava, da gradijo na trdnih temeljih naprej.

– S: Ti dnevi so mi prinesli spoznanje, da moram še veliko delati na stvareh, za katere sem mislila, da me ne bolijo več. Rane iz otroštva, ki me še vedno spremljajo, so očitno še vedno globoke. Rane nosim s seboj v odnos z možem in v družino. Vem, da me Jezus ljubi in me želi popolnoma ozdraviti. Poskušala bom, da se z zaupanjem prepuščam Gospodu, da vstopi v moje življenje. Z Njim, kot največjo oporo, s predajanjem življenja v Božje roke, želim graditi odnos z zakoncem in vsemi ljudmi, s katerimi prihajam v stik. Jezus, nauči me ljubiti!

– N: Žena, hvaležen sem ti, da si me povabila na duhovne vaje, ki so se nama vtisnile v srce. Še bolj sva poglobila vero v Boga, Bogu puščava odprta vrata. Bog je vsemogočen in dela čudeže, zato se prepustiva Njemu in toku vsakodnevnega življenja. Hvala vsem za te prečudovite dni, ki smo jih preživeli skupaj. Bog blagoslovi vašo skupnost in tudi vse nas.

-L: Spoznanje, da je Bog ljubezen, da se je vredno truditi, da odkrivaš in iščeš Boga v stvarstvu, zakonu in družini. Duhovne vaje so mi dale novih moči in upanja ter mi poživile vero v življenje.

Kategorije
EvangelizacijahagioterapijaNeuvrščeni

Podobno